Srovnání cen elektřiny 2024 – ceníky ČEZ, E.ON, MND, Innogy, Centropol

Jak vybrat nejvýhodnějšího dodavatele elektřiny v roce 2024? Srovnání cen. Nabídka na trhu je široká a ceny se neustále mění. V tomto článku se zaměříme na srovnání ceníků pěti největších dodavatelů – ČEZ, E.ON, MND, Innogy a Centropol. Na základě našich zjištění vám poradíme, na co si při výběru tarifu dát pozor a jak ušetřit na vašich výdajích za elektřinu.

Finanční úspora je naší specializací a cesta k ní naším koníčkem. Jak to udělat, abyste za elektřinu zaplatili co možná nejméně?

Srovnání cen elektřiny 2024 podzim

Následující čísla jsme dosadili na základě prostudování veřejně dostupnách smluv jednotlivých dodavatelů elektřiny. Hledali jsme co nejlevnější tarif v sazbě d25d pro region Praha. Pro zjednodušení zobrazujeme celkovou cenu, vč. distribučního poplatku a dalších částek, kterých je v ceníku vždy mnoh řádků a těžko se v nich orientuje.

Delší dobu jste nemluvili s dodavatelem elektřiny a stále jen pravidelně platíte? Ceny šly dolů. Zavolejte mu a zeptejte se ho na levnější cenu elektřiny. Je to prosté, ale můžete takto ušetřit tisíce korun měsíčně.

Aktuální ceny elektřiny se neustále mění a závisí na mnoha faktorech, jako je například vývoj na energetickém trhu, aktuální poptávka nebo konkrétní podmínky odběru. Tedy ceny elektřiny uvedené v tabulce níže mohou být za několik málo týdnů již odlišné. Stoprocentně spolehlivé informace naleznete na webových stránkách jednotlivých dodavatelů anebo ještě lépe při osobní návštěvě jejich pobočky nebo na telefonu.

Srovnání nejlevnějších tarifů elektřiny pro průměrnou domácnost (spotřeba 3000 kWh/rok tj. 3 MWh). 2000 kWh domácnost spálila ve vysokém tarifu a 1000 kWh v tarifu nízkém.

DodavatelCena za 1 MWh
vysoký tarif
(včetně DPH a poplatků)
Cena za 1 MWh, nízký tarif
(včetně DPH a poplatků)
Celková roční platba
ČEZ6711 Kč4391 Kč17813 Kč
E.ON6232 Kč4242 Kč16706 Kč
MND6150 Kč4263 Kč16563 Kč
PRE4752 Kč3247 Kč12751 Kč
Innogy6174 Kč4595 Kč16943 Kč
Centropol5370 Kč3792 Kč14533 Kč
Porovnání cen elektřiny k září 2024.

Převod jednotek: jednotka kWh (kilowatthodina) lze velice jednoduše převést v také hojně využívanou jednou MWh (megawatthodina). Jedná se pouze o posun o tři desetinná místa. Tedy 1 MWh = 1000 kWh.

elektrina levná
Cena elektřiny je fluidní. S její cenou hýbe mnoho faktorů i technologických změn.

ČEZ ceník elektřiny

Odkaz na aktuální ceník elektřiny ČEZ: https://www.cez.cz/cs/podpora/ceniky.html

Na stránkách ČEZ najdete aktuální informace o cenách elektřiny a tarifech. Můžete si zde také vytvořit Srovnání cen elektřiny 2024.

Pro co nejpřesnější informace o cenách elektřiny od ČEZ doporučujeme:

  1. Navštívit webové stránky ČEZ: Zde najdete detailní informace o všech nabídkách a můžete si vybrat tarif, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám. Stačí využit odkaz, který uvádíme výše.
  2. Kontaktovat zákaznickou linku ČEZ: Pokud máte nějaké konkrétní otázky, obraťte se přímo na zákaznickou linku ČEZ.
  3. Využít online kalkulačky: ČEZ nabízí online kalkulačku, která vám pomůže vypočítat orientační cenu elektřiny pro vaši domácnost.

Co ovlivňuje cenu elektřiny u ČEZ?

  • Zvolený tarif: ČEZ nabízí širokou škálu tarifů, které se liší délkou fixace ceny, výší zálohy nebo dalšími službami.
  • Spotřeba elektřiny: Vaše měsíční spotřeba elektřiny ovlivňuje výši platby za jednotlivé kilowatthodiny.
  • Distribuční sazba: Cena za distribuci elektřiny je stanovena distribučním podnikem a liší se podle regionu.
  • Daně a poplatky: Do konečné ceny elektřiny se zahrnují také daně a různé poplatky.

Jak vybrat nejvýhodnější tarif ČEZ?

Proveďte Srovnání cen elektřiny 2024 Fixní tarify vám zaručí stabilní cenu elektřiny po určitou dobu, zatímco u variabilních tarifů se cena mění v závislosti na vývoji na trhu.

Zvažte délku fixace. Dlouhodobá fixace může být výhodná, pokud očekáváte růst cen elektřiny, ale zároveň vám může omezit možnost využít případného poklesu cen.

Vyberte si vhodnou zálohu. Výše zálohy ovlivňuje výši vašich měsíčních plateb. Zvolte si zálohu, která odpovídá vaší skutečné spotřebě.

Využijte online kalkulačku. Na webových stránkách ČEZ najdete již zmíněnou online kalkulačku, která vám pomůže vypočítat orientační cenu elektřiny pro vaši domácnost.

cena elektřiny 2024
Cena elektřina byla poslední době velmi proměnlivá. Koncem léta 2024 přichází pokles cen, ale jen pro ty, co požádají.

E.ON srovnání cen elektřiny 2024

Odkaz na aktuální ceník elektřiny E.ON: https://www.eon.cz/domacnosti/elektrina/

Jak zjistit co nejpřesnější cenu elektřiny od E.ON?

  1. Navštivte webové stránky E.ON: Na stránkách E.ON najdete aktuální informace o jejich nabídkách a můžete si vytvořit personalizovanou kalkulaci. Stačí využít odkaz výše.
  2. Využijte online kalkulačky: E.ON na svém webu nabízí online kalkulačku cen elektřiny, ve které si můžete orientačně vypočítat cenu elektřiny pro svou domácnost.
  3. Kontaktujte zákaznickou linku E.ON: Pokud máte konkrétní otázky nebo potřebujete poradit s výběrem tarifu, neváhejte se obrátit na zákaznickou linku E.ON.

Novinky v cenách elektřiny E.ON:

  • Plošné snížení: Společnost E.ON opět snížila ceny elektřiny pro své zákazníky.
  • Nové produkty: Zavedla nový produkt s fixací na 2 roky, který je o 16 % levnější než stávající základní ceníky.
  • Úspory pro zákazníky: Zákazníci mohou ušetřit až několik tisíc korun ročně v závislosti na své spotřebě.
  • Důvody snížení: Snížení cen je reakcí na vývoj na trhu a snahou nabídnout zákazníkům férové ceny.

Výhody pro zákazníky:

  • Jednoduché sjednání: Nové produkty lze sjednat snadno online.
  • Další benefity: Kromě nižší ceny získávají zákazníci také další služby zdarma, jako například každoroční kontrolu elektrické instalace.
  • Fixace ceny: Fixace na dva roky zajišťuje stabilitu cen a chrání zákazníky před případnými budoucími zdražováními.

Jak snížit cenu elektřiny E.ON? Srovnání cen elektřiny 2024

E.ON na svém webu upozorňuje, že klienti, kteří stále využívají tarif s cenovým stropem, platí za elektřiny a plyn více, než je nutné. Společnost, stejně jako mnoho dalších dodavatelů, zareagovala na pokles cen na burze snížením vlastních nabídek. Díky tomu můžete nyní ušetřit až několik tisíc korun ročně.

Vládní opatření ve formě cenového stropu, zavedené v říjnu 2022 kvůli rostoucím cenám energií, přineslo domácnostem jistou úlevu. S postupným uklidněním situace na energetických trzích však nastal čas přehodnotit své smlouvy. Aktuální ceny energií jsou totiž výrazně nižší než stanovený strop.

Kolik můžete ušetřit?

Aktuální ceny elektřiny E.ON jsou v průměru o 1 257 Kč/MWh bez DPH nižší než stanovený strop.

Co je dobré vědět?

  • Cenový strop platil do konce roku 2023. Pokud nezměníte tarif, budou vám nadále účtovány ceny podle stávající smlouvy.
  • Aktuální ceny energií jsou výrazně nižší než stanovený strop. Využijte této příležitosti a přejděte na výhodnější tarif. Úspora může dosáhnout až několika tisíc korun ročně.

Chcete-li zjistit, zda využíváte tarif s cenovým stropem, navštivte Energii24 nebo společnost E.ON kontaktujte.

MND ceník elektřiny

Odkaz na aktuální ceník elektřiny MND: https://www.mnd.cz/dokumenty-ke-stazeni/elektrina

MND nabízí tři hlavní typy ceníků:

  • Fixní: Pevná cena na delší dobu, vhodná pro ty, kteří chtějí jistotu.
  • Se stropem: Flexibilní cena s maximálním limitem, vhodná pro ty, kteří chtějí využít případných poklesů cen, ale zároveň se chránit před velkými výkyvy.
  • Základní: Pro stávající zákazníky, cena se mění méně často.

Který ceník je pro vás nejlepší? Závisí na tom, jak moc se chcete vázat a jakou míru rizika jste ochotni přijmout. Zodpovězte si následující otázky:

  • Jaká je moje tolerance k riziku? Pokud se bojíte výkyvů cen, volte raději fixní ceník. Pokud jste ochotni přijmout určité riziko výměnou za potenciálně nižší ceny, mohu zvolit ceník se stropem.
  • Jak dlouho chci mít cenu zafixováno? Pokud chcete mít jistotu na delší dobu, volte fixní ceník. Pokud chcete mít větší flexibilitu, volím ceník se stropem nebo základní ceník.
  • Jaká je moje průměrná spotřeba elektřiny?
  • Jaké jsou mé finanční možnosti?

Nejlépe vám poradí online kalkulačka na webových stránkách MND, která pomůže vypočítat orientační výši vašich měsíčních plateb pro různé tarify.

srovnání cen elektřiny
Dodavatelé často nabízejí tarify s označením EKO, můžete se rozhonout, zda přispějete pro zelenější elektřinu.

Innogy ceník elektřiny

Pro srovnání cen elektřiny 2024 je zde odkaz na aktuální ceník elektřiny Innogy: https://www.innogy.cz/ceniky/

Dobré zprávy:

Společnost Innogy snížila ceny elektřiny a plynu pro ty, kteří měli v roce 2023 vyšší ceny, než stanovil stát. Nová cena za elektřinu je nyní stejná jako maximální cena stanovená státem pro rok 2023.

Aktuální nabídka elektřiny Innogy:

  • elektřina Start 15 – fixní cena po dobu 15 měsíců
  • elektřina Start 24 – fixní cena po dobu 24 měsíců
  • elektřina Dynamik – cena dle spotových cen (o tom, co jsou spotové ceny a jak fungují, se dozvíte níže v tomto článku)

Za přechod k Innogy můžete získat odměnu až 8 000 Kč.

Centropol ceník elektřiny

Odkaz na aktuální ceník elektřiny Centropol: https://www.centropol.cz/domacnost/elektrina/cenik/

Centropol je významným hráčem na českém energetickém trhu. Ačkoli se jeho název může zdát obecnější, specializuje se především na dodávky elektřiny a plynu.

Centropol nabízí různé tarifní plány elektřiny, které se liší podle vašich potřeb a spotřeby. Můžete si vybrat z fixních tarifů s garantovanou cenou na určitou dobu nebo z variabilních tarifů, kde se cena mění podle aktuálních cen na trhu.

Proč si vybrat Centropol?

Centropol působí na českém trhu již mnoho let a má bohaté zkušenosti v oblasti dodávek energií. Výhodou je také nenáročná administrativa v případě, že chcete k Centropolu přejít – výpočet elektřiny i sjednání smlouvy provedete jednoduše online. Celý proces je velmi jednoduchý, jelikož je na webu vše velmi srozumitelně vysvětleno.

Jaké jsou aktuální ceny elektřiny u Centropolu?

Ceny elektřiny se neustále mění a jsou ovlivněny mnoha faktory, jako jsou například ceny na velkoobchodním trhu, vývoj kurzu koruny nebo změny v legislativě. Aktuální ceny elektřiny u Centropolu je proto nejlepší zjistit přímo na jejich webových stránkách nebo u jejich obchodních zástupců. Odkaz na ceník elektřiny najdete výše.

Spotové ceny elektřiny

Spotové ceny elektřiny. Mysteriózní pojem, jehož význam je dobré znát. Proč? Protože pak budete schopni uzpůsobit svou spotřebu elektřiny tak, abyste zaplatili co možná nejméně.

Spotové vs. fixní ceny elektřiny:

Když si vybíráte dodavatele elektřiny, narazíte na dva základní typy cen: spotové a fixní.

  • Spotové ceny se mění každou hodinu podle aktuální nabídky a poptávky na trhu. To znamená, že můžete ušetřit, pokud budete spotřebovávat elektřinu v době, kdy je levnější. Na druhou stranu, vaše platby se mohou měsíc od měsíce lišit.
  • Fixní ceny jsou po celou dobu platnosti smlouvy pevné, takže přesně víte, kolik zaplatíte. Nicméně, pokud ceny na trhu klesnou, platíte stále stejnou, vyšší cenu.

Spotová cena elektřiny je jako cena na zeleninovém trhu: každý den, každou hodinu se mění podle nabídky a poptávky. Stejně jako cena za kilo jablek, tak i cena za kilowatthodinu elektřiny není fixní, ale pohybuje se.

Proč se ceny mění?

  • Nabídka: Závisí na tom, kolik elektřiny se právě vyrábí. Například, když svítí slunce a fouká vítr, vyrábějí se elektřina z fotovoltaických panelů a větrných elektráren.
  • Poptávka: Když je velká zima a všichni topíme, nebo když je horko a všichni máme zapnuté klimatizace, je poptávka po elektřině vyšší.

Jak to funguje v praxi?

Ceny elektřiny se na burze určují každou hodinu. Pokud máte smlouvu se spotovými cenami, platíte právě tu cenu, která platí v danou hodinu. Můžete tedy ušetřit, pokud budete spotřebovávat elektřinu v době, kdy je levná – například v noci, kdy je poptávka nižší.

Spotová cena elektřiny se vztahuje k ceně elektřiny na burze, která se určuje každou hodinu. Je to jakási „okamžitá“ cena, která odráží aktuální nabídku a poptávku na trhu.

Pro koho jsou spotové ceny vhodné?

Spotových cen elektřiny využijí především flexibilní zákazníci, kteří mohou přizpůsobit svou spotřebu podle cen. Dále jsou to ti, kteří mají fotovoltaiku – mohou totiž využít přebytečnou elektřinu v době, kdy je cena nízká.

Jak využít spotové ceny k úspoře?

Chcete-li ušetřit se spotovými cenami, musíte být aktivní a sledovat vývoj cen. S trochou plánování a využitím moderních technologií můžete dosáhnout výrazných úspor.

Využívejte aplikace nebo webové stránky, které vám umožní sledovat vývoj spotových cen v reálném čase. Můžete zkusit např. aplikaci Electricity Spot Prices nebo se podávat na web svého dodavatele – mnozí svým klientům umožňují přístup k portálu, kde lze spotové ceny elektřiny sledovat.

Naplánujte si energeticky náročné činnosti, jako je praní, mytí nádobí nebo používání sušičky, na dobu, kdy jsou ceny nejnižší.

Také investice do chytrých zásuvek nebo termostatů vám umožní automaticky ovládat spotřebiče a optimalizovat tak spotřebu.

Pokud máte vlastní fotovoltaiku, můžete přebytečnou elektřinu prodat v době, kdy je cena nejvyšší, a tím si přivydělat.

Má využívání spotových cen také nějaká rizika?

Ano. Protože se ceny elektřiny na spotovém trhu neustále mění v závislosti na aktuální nabídce a poptávce, může se výše vašich měsíčních plateb výrazně lišit. To znamená, že v obdobích vysoké spotřeby, například v zimě, můžete čelit nečekaně vysokým účtům. Pokud hledáte stabilní a předvídatelné platby, mohou být pro vás vhodnější fixní ceny.

Jak vybrat tarif elektřiny?

Tarify elektřiny jsou cenové plány, které nabízejí jednotliví dodavatelé elektřiny. Tyto tarify jsou založeny právě na vývoji spotových cen, ale samozřejmě zde hrají roli i jiné faktory, jako jsou náklady dodavatele, marže a případné státní podpory.

Jak vybrat ten správný tarif elektřiny?

Výběr správného tarifu elektřiny může výrazně ovlivnit výši vašich účtů. Jak tedy na to, ptáte se? Není to tak jednoduché. Nabídka dodavatelů je široká a každý tarif má své specifické podmínky.

Z čeho vlastně vybíráte?

Hodí se připomenout, co je v nabídce a z čeho si můžete, nebo spíše musíte vybrat.

  • Fixní tarif: Cena za elektřinu je po celou dobu platnosti smlouvy pevná. Je vhodný pro ty, kteří chtějí mít jistotu o výši svých účtů.
  • Variabilní tarif: Cena za elektřinu se mění v závislosti na vývoji cen na trhu. Můžete ušetřit, pokud ceny klesnou, ale hrozí i vyšší účty v případě růstu cen.
  • Kombinovaný tarif: Kombinuje prvky fixního a variabilního tarifu.

Níže uvádíme několik tipů, které vám při rozhodování mohou pomoci.

1. Zhodnoťte svojí spotřebu

Zamyslete se nad tím, jaké vlastně máte spotřebiče – elektrický bojler, tepelné čerpadlo, nebo spíše využíváte elektřinu převážně na běžné spotřebiče?

Kdy nejvíce spotřebováváte? Nízký, respektive levnější tarif bývá k dispozici v noci a často také během dne, typicky v odpoledních hodinách. Pokud máte práci na home office nebo můžete např. ohřívat vodu v noci, může pro vás být dvoutarifní sazba dobrým řešením.

2. Porovnejte nabídky

Využijte online srovnávače, které vám zobrazí nabídky různých dodavatelů. Při porovnávání se zaměřte na cenu za MWh, délku fixace ceny, výši zálohy a případné další poplatky.

Důležité: Nezapomeňte si přečíst podmínky smlouvy, zejména výpovědní lhůty a podmínky pro změnu tarifu, předejdete tak velkému mrzení.

elektřina levně
Nezapomínejte, že cenu elektřiny může silně ovlivnit i to, zda vaše elektroinstalace pracuje v režimu „nízký tarif“. Zeptejte se na to dodavatele.

Jak vybrat dodavatele elektřiny?

Možná jste při uvažování o změně tarifu elektřiny zjistili, že bude výhodnější přejít k jinému dodavateli. Nebo vám končí fixace, případně jste se přestěhovali do nového. Ať už jsou vaše důvody k výběru nového dodavatele jakékoliv, s rozhodováním vám mohou pomoci následující tipy. Je to vlastně podobné, jako když se rozhodujete mezi jednotlivými tarify, o čemž byla řeš výše.

1. Srovnejte nabídky

Využijte srovnávače pro Srovnání cen elektřiny 2024. Online srovnávače energií na stránkách vám rychle a přehledně zobrazí nabídky různých dodavatelů. Porovnávejte nejen celkovou cenu, ale i cenu za 1 MWh. Nejjistější je jim ale zavolat a tlačit na co nejevnější cenu.

Zvažte také, na jak dlouhou dobu chcete cenu zafixovat. Delší fixace může znamenat nižší cenu, ale také menší flexibilitu.

Nezapomínejte na další poplatky, jako je záloha nebo poplatek za změnu smlouvy.

2. Promyslete své preference

  • Jaká je vaše průměrná měsíční spotřeba? Podle toho vyberte tarif, který bude nejlépe vyhovovat vašim potřebám.
  • Chcete mít možnost kdykoliv změnit dodavatele? Pak vyberte si smlouvu s kratší výpovědní lhůtou.

Někteří dodavatelé nabízejí další služby, jako je například možnost online přístupu k údajům o spotřebě nebo chytré měřiče. Pokud jsou pro vás takové možnosti důležité, zkontrolujte si, zda je vybraná společnost nabízí.

3. Přečtěte si podmínky smlouvy

Zaměřte se hlavně na to, jaká je výpovědní lhůta smlouvy, jaké jsou podmínky pro změnu tarifu během platnosti smlouvy a jaké sankce hrozí za případné porušení smlouvy.

Chcete si vypočítat, kolik byste mohli ušetřit změnou dodavatele? Existuje mnoho online kalkulaček, které vám s tím pomohou.

A na závěr si ještě pojďme říct, na co si dát pozor a čemu (komu) se vyhnout. Zaprvé jsou to podezřele nízké ceny. Ty totiž bývají spojené se skrytými poplatky, případně krátkou dobou fixace. Zadruhé jsou to malí dodavatelé. Ti totiž možná nabízejí zajímavé ceny, na druhou stranu mohou mít problémy s finanční stabilitou. A zatřetí jsou to smlouvy na neurčito, které jsou méně flexibilní a mohou být obtížněji vypověditelné.


Chcete se stát nejbohatším člověkem na světě? K velkým cílům vedou malé krůčky. Nejprve najděte způsoby, jak ušetřit na jídle – třeba i 10 000 měsíčně. Ušetřené peníze si neschovávejte pod polštář a raději se podívejte, jak investovat. Možností je spoustu, stačí si jen vybrat. A pokud si budete chtít udělat radost, kupte si něco na Temu – s Temu slevovým kuponem to bude skoro zadarmo. Myslete ale i na to, že zboží bude s největší pravděpodobností nekvalitní a jeho výroba neetická a neekologická.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *